marți, 22 septembrie 2009

Scrisoare catre Prietena mea

Draga mea draga, sau mai bine hai sa-ti zic una buna...Nu merge...nu? bine, uite la ce ma gandeam eu si iti cer expertiza de Prietena. Mi s-a intamplat o chestie. Evident cu un tip, sau mai bine zis doi : un fost si un actual. Dilema mea este : sa il idealizez involuntar pe fostul sau sa ma multumesc cu ce primesc de la actualul si oare daca revin la fostul si realizez ca piedestalul era de nisip si s-a naruit? Oare toate lucrurile par mai bune si mai frumoase de la distanta? eu zic ca da, pentru ca abia atunci cand te apropii incepi sa vezi crapaturile si imperfectiunile. Un tablou e fain intr-un muzeu in lumina potrivita dar daca pui nasul langa rama vei vedea mici retusuri, linii tremurate, margini nedefinite si atunci te pierzi.

Mai concret ca sa ma intelegi ca poate pare usoara alegerea. Cu fostul stiu cum a fost si cum va fi in cazul ca ar exista o a doua oara, dar daca s-a schimbat? Daca pierd o experienta noua cu un om deja cunoscut si care ar putea fi cu atat mai faina cu cat e ceva nou combinat cu ceva vechi?

BARBATII SUNT CA SI HAINELE. Iti umplu sifonierul si masina de spalat, nu se pun la uscat singure, nu se calca singure si mai ales fac molii si miros a statut daca nu le aerisesti. Superb! Sa zicem ca, uite, luam rochia ta aia de vara verde stil campesina...cu bretele, hai ca stii....sa zicem ca ea e fostul si actualul este o rochie traznet care pare faina in vitrina din Piata Romana...nu stii inca cum va sta pe tine dar promite mult. Pai rochita ta verde e faina, e uzata ce-i drept, dar daca ii pui un bolero peste, o gentuta sic si eventual o esarfa sau chiar o palarie....wow...ce rochie faina, noua ai!!! in schimb rochia din vitrina pare buna dar sta batoasa pe tine, nu se muleaza inca, nu a fost spalata de tine inca...e putin mai clar acum?

Intre timp ma gandesc sa te intreb ce mai faci si tu, dar cum sunt Cea Mai buna Prietena stii ca nu ma pot concentra la nimic altceva daca nu mi se ia piatra asta de pe inima. Ce sa fac? Vulcan sau lava? Monotonie sau incertitudine? Vechi sau nou? Sau si mai si - vechi nou!!!

Cat despre actual totul este roz si roz este lumea toata...pasarelele canta, soarele straluceste...este o frumoasa zi de vara cu o eclipsa partiala de soare...ECLIPSA???....evident ...fostul...

Asa ca draga mea te astept la un ceai si la o portie de piure de castane sau dulceata de afine sa dezbatem viitorul planetei, incalzirea globala si solutii la foametea din Somalia. Dar mai intai fa lumina te rog pe strada sufletului meu.

Cea mai buna prietena

miercuri, 9 septembrie 2009

Cele 10 porunci ale celei mai bune prietene

1. Eu sunt Prietena ta cea mai buna; sa nu ai alte prietene afara de Mine.
2. Sa nu iti faci poze cu alta prietena, nici alta asemanare, nici sa iesi la cumparaturi cu ea.
3. Sa nu ma barfesti fara sa te asiguri ca afla toata lumea. (nu de alta dar pentru ce sunt prietenele bune, nu?)
4. Adu-ti aminte de ziua Mea (de nastere evident) si o cinsteste.

5. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant. (aici nu are legatura prietenia asa ca prin decizie unanima consiliul international al prieteniei a hotarat sa nu modifice nimic)
6. Sa nu "ucizi". (de dragul prieteniei vom folosi ghilimelele pentru ca nimeni nu mai ucide astazi - eventual isi face blog si se vaita dar nu, de ucis nu...)
7. Sa nu fii desfranata fara sa imi povestesti tot.
8. Sa nu furi, sa imprumuti mai degraba pe termen nelimitat. (mi-ai vazut cumva esarfa rosie?)
9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau . (ba poti minti atata timp cat ma face pe mine sa apar intr-o lumina pozitiva, dar sa stii ca ma voi preface ca nu stiu nimic)

10. Sa nu poftesti decat la prajituri, pantofi si bijou-uri.

Despre prietene si modul lor de intrebuintare

La pagina 105 a oricarui manual de utilizare al prieteniei trebuie sa scrie despre asta. Nu se poate altfel. Adica problema oricarei prietene poate fi, sau este deja, prietenul prietenei ei. Nu? Si daca nu este o problema s-ar putea sa fie o placere si atunci devine o problema. Ce vreau eu sa spun de fapt este ca prietenele au mai multe moduri de utilizare iar unul din ele este : mijloc de procurare (din gradina vecinului, in acest caz vecina prietena) a viitorului iubit. Acest vast subiect va avea un intreg capitol dedicat - sunt sigura!

***
Prietena ta cea mai buna face parte probabil din specia recent descoperita si nerecunoscuta inca stiintific - "Amica bestus friendus" din latina vulgara(trad. cea mai buna prietena). Aceasta specie traieste pe langa casa prietenei ei, in magazine, la un ceai, la teatru si prin diverse alte locuri unde isi poate desfasura activitatile zilnice. O poti recunoaste usor dupa zambetul imens, debitul verbal rapid si pasiunea cu care digera ultimele povestiri despre tine si prietenul tau si incalzirea globala - exemplarul pe care il am eu asa se comporta ( daca exista si alte manifestari nu au fost inca documentate).

Un studiu recent efectuat in China, SUA si Romania pe purcelusi de Guineea (nici o prietena nu a fost vatamata) , dar nepublicat inca, arata ca exista 90% sanse ca prietena ta sa cea mai buna sa fie prietena ta cea mai buna. (purcelusii au fost alesi pe baza de voluntariat si au fost alese doar femele pe motive strict sexiste - puteau sa distinga culoarea rosie)

(pentru mai multe informatii va recomandam citirea Manualului celei mai bune prietene)

***
Citeam zilele trecute capitolul Despre prietene si modul lor de intrebuintare - pagina 336 cu continuare pe pagina 337 si ma gandeam daca e adevarat ce scria acolo. Sa iti explic...daca cea mai buna prietena va veni la tine cu o figura mare zambitoare dar miloaga in acelasi timp sa iti ceara noua ta geanta ( pe care probabil inca nu ai apucat sa o porti) ...da-i-o....da-i-o si fugi ca "dar din dar se face rai" si mai ales fugi pentru ca iti va multumi si nu vei putea suporta presiunea fericirii prietenei tale. Asta citeam eu ieri, explicatia era una vasta pe care nu are rost sa o desir aici. In schimb mi-a picat in mana o varianta mai obscura a "Prietenei" unde era un capitol similar, dar ceea ce se spunea acolo era cu totul altceva...